Seringen Experience 2022

by Henk van Leeuwen

}

23 februari 2022

Westeinder Rondvaart start Seringen Experience : ‘Het is lente in de kas!’ 

Op verzoek door de week en in het weekend houdt de Westeinder Rondvaart in Aalsmeer Seringen Experience 2022. Inmiddels zijn onze winterse ‘Seringentochten’ bekend in de regio en bij de bloemenexporteurs.

Seringen zijn voor de bloemenhandelaren de ‘krenten in de pap’ en geven aan waarom Aalsmeer zo belangrijk is als bloemenhandelscentrum. Deze speciaal geforceerde voorjaarsbloemen vind je alleen maar bij de Aalsmeerse kwekers en handelaren.

De winterperiode is bij uitstek geschikt om de trekheestercultuur bij de kwekers te bekijken want dan vindt de ‘trek’ en de productie plaats.

Het eerste deel van de Seringen Experience

Het eerste gedeelte van de Seringen Experience 2022 voert tussen de akkers door op de Westeinderplassen waar de trekheesters (seringen en sneeuwballen) het grootste gedeelte van het jaar staan. De bijzondere samenstelling van de grond op de eilanden en de aanwezigheid van water maken de akkers op de Westeinderplassen geschikt voor de teelt van de Syringa en Viburnum ofwel seringen en sneeuwballen.

Vijfennegentig procent van de wereldproductie aan seringenbloemen is afkomstig uit Aalsmeer en wel van de akkers op het bovenland van Aalsmeer.

Deel twee van de Seringetocht

Bij het tweede gedeelte van de ‘Seringentocht’ ligt de boot voor het grootste gedeelte stil. En wel aan het erf van de kweker. Alwaar de boot wordt verlaten en het ‘trekken’ ( forceren ) van de struiken wordt uitgelegd door de kwekers zelf. Daarbij komt ook het verdere productieproces van de trekheestercultuur aan bod. Tevens kunt u zichzelf  opwarmen, sommige kassen hebben een temperatuur van 38 graden Celsius, en genieten van een bakkie koffie/thee, om de inwendige mens te versterken. Natuurlijk is er ook gelegenheid om een voor een ‘kwekersprijs’ seringen mee te nemen. Daarna stappen we weer in de schuit en varen we terug naar het Praamplein.

De speciale rondvaart geeft u de gelegenheid in de ‘keuken’ te kijken van een oer-Aalsmeers product en geeft een indruk welke moeite er wordt gedaan om een goed product vermarkt te krijgen.  En u kunt genieten van de ongekende winterrust en de natuur op de Westeinderplassen.

Afvaart vanaf het Praamplein

De afvaart vindt plaats vanaf het Praamplein, bij het Tuinhuis  om 13:30 uur. De kosten bedragen €15,00 incl. koffie of thee. De seringentocht duurt ca. 2 uur. U kunt zich opgeven voor deze Seringentocht bij de Westeinder Rondvaart. Telefoon 0297- 341582 of info@westeinderrondvaart.nl

 

Meer berichten

2023 Jaar van de Sering

2023 Jaar van de Sering

Bewonder de seringen op de Historische Tuin en in de kas! 2023 is uitgeroepen door het tuinbouwmuseum de Historische Tuin tot ‘Jaar van de sering’....

Lees meer